banner mad 2

Vegansk Mad

Hurtige idéer til…

… morgenmad:

Havregryn/havregrød/anden grød/müsli/cornflakes med plantemælk (se senere i guiden). Der kan kommes alt muligt på; rosiner, knuste chiafrø og hørfrø, nødder, bær og anden frugt. Smoothies i alskens variationer. Juice. Frugt. Frugter blendet til yoghurt. Frugtsalat. Sojayoghurt – evt. med en masse i. Rugbrød og franskbrød

… rugbrødsmadder:

Det er meget nemt at finde vegansk rugbrød i supermarkederne, der er flere slags af vælge mellem, og faktisk har jeg ikke set ikke-vegansk rugbrød i supermarkederne. Ovenpå kan komme hummus, forskellige smørepålæg (spreads) og pesto – kan købes eller hjemmelaves, bønnepostej (forskellige opskrifter på nettet), købe-Nuttolene, kartofler (med vegansk mayo eventuelt – se længere nede om æggefri mad), avokado, chokolade(evt. med Nutana plantemargarine) med banan, rosiner, avokado, chokoladesmørepålæg, mørk pålægschokolade, jordnøddesmør (peanutbutter), tahin, ajvar, vegansk ost og pålæg (kan købes i helsen eller på nettet). Mange veganske madblogs har under punktet ”Frokost” en masse idéer til dit brød

Jeg har også selv lavet dette Facebook-album med titlen: Hva’ hævlede putter man på rugbrød og i sandwiches?

og jeg har også et Facebook-album med omkring 200 billeder med vegansk mad kaldet Når jeg ikke spiser græs, spiser jeg…, hvor der er beskrivelser af opskrifterne og links til, når jeg har fundet inspiration eller lavet dem via en madblog.

 

LÆKRE MADTIPS

 

GUIDE til veganske muligheder i stedet for mælkeprodukter

vegansk mælk

PLANTEMÆLK 

Hvoraf de mest almindelige, som fås i supermarkederne, er sojamælk, sojakakaomælk, rismælk, mandelmælk og havremælk. De går bl.a. under mærkerne Naturli’ og Urtekram. I helsekostbutikker og på nettet kan man købe specialiteter såsom kokos/rismælk, hirsemælk, hasselnødmælk og flere andre. De-li-kat! Link til netbutikker længere nede, wut wut 😀

OST

Man kan både købe og selv lave vegansk ost både og her er 2 faktiske veganske osteguides fra Englerod og Månebarnet.

Der er en masse veganske købeoste – pizzaost, i skiver, smøreost osv. i den tyske (veganske!) webshop alles-vegetarisch.de, som kan oversættes til dansk via Translate. Hjemmesiden har alt – en masse specialiteter inklusiv kød- og mejerierstatninger og en masse søde sager. Herudover kan forretningen Astrid og Aberne på Frederiksberg også anbefales.

YOGHURT

Mærket Alpro fås i supermarkederne i neutral og blåbær og resten i specialbutikker og på nettet. Mærket Sojade kan købes i specialbutikker i mange varianter. DIP: Alpro neutral kan bruges som creme fraiche og er god base til dip til chips, snacks og grøntsagsstave; dippen 1/3 Alpro, 1/3 jordnøddesmør og 1/3 tahin er god i rispapirruller. Herudover kan du lave hjemmelavet creme fraiche på få minutter gennem Plantepushernes guide, du kan lave hjemmelavet yoghurt gennem Que Sera Veganistas guide her på siden og så kan Imat Fraiche fra Oatly også anbefales. Den kan købes i Irma.

PLANTEFLØDE

Soja, havre, ris, mandel- og kokosfløde til madlavning. Den mest tilgængelig eplantefløde er sojafløden hedder Soya Cuisine, som er i en lille, lilla karton og kan købes i mange supermarkeder. Der er også piskbar sojaflødeskum fra Alpro og risflødeskum i et andet mærke samt nogle på dåse i både ris og soja i specialforretninger og på nettet. Man kan også selv lave kokosflødeskum af kokosmælk, det er nemt – se her.

KOLDSKÅL

En skøn opskrift fra Kærlighed og Kikærter her. Der findes også andre måder. Man kan også bruge risdrik i stedet for havredrik.

IS 

GO’ IS har forskellige is i varianterne lakrids, hindbær, mango, mango-hindbær, vanille, chokolade, nougat, blåbær med videre. Kan købes i føtex og Rema 1000 og specialbutikker. Man kan læse mere her.

Mærket Tofuline har udover “isbægre” med nogle af de samme varianter som GO’ IS også en klassisk vaffelis med chokolade og hasselnødder (som faktisk kan købes hos Hjem-IS) og en jordbæris med chokoladeovertræk. Kan købes i Kvickly og SuperBrugsen. Der findes også sodavandsis. Endelig kan man selv lave is ved at blende frugt og putte det i fryseren. Man kan også komme is på ispinde og lave frugtis og sorbetis. Her er der nærmest ALT om bananis: http://plantepusherne.dk/bliv-ven-med-bananis-en-grundig-guide-samt-20-laekre-opskrifter/

Du kan også lave din egen bananis. Se guide fra Plantepusherne her.

SMØR

Hjemmelavet vegansk smør fra Plantepusherne. Du kan også købe vegansk plantemargarine: Nutana, Amas økologiske eller Fri. Se mere her fra veganer.nu.

BRUG AGAVESIRUP I STEDET FOR HONNING!!!!

Madlavning uden æg

Den veganske blog www.maanebarnet.org har lavet guiden: ”Det er ægge så svært”, hvor der er tips til at lave pandekager, kage, tærtefyld osv. uden æg. Se også billede nederst om at bage uden æg. Her har du en engelsk guide til glutenfri bagning på vegansk.

Se også denne video på 20 minutter med fem grunde til ikke at spise fugles ubefrugtede æg – mest sundhed.

Æg fri mayonnaise

Her er et billede af Rømers ægfri mayo

og her er tre opskrifter på hjemmelavet mayo.

Der findes også en vegansk mayo af mærket Plamil, som forhandles i SuperBrugsen.

Her er også vegansk “æggesalat” = ikke-salat.

backing egg

Sådan bager du uden æg

 

 

(ET UDPLUK AF) DANSKE VEGANERMADBLOGS

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply

*You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Follow Me