20150107_115308

Hjemmelavet Veghurt

By on January 8, 2015

Plantebaseret yoghurt!

Jeg har hidtil været meget glad for Alpros neutrale sojayoghurt indtil de ændrede smagen. Nu er den alt for sød til at blive brugt som eksempelvis substitut for creme fraise i det mælkefri/veganske køkken. Men så må man jo lave en hjemmelavet yoghurt ud af den istedet 😉 Hvilket viste sig at være overraskende nemt. Hertil kommer smagen på hjemmelavet versus købt yoghurt – Hold nu op hvor smager hjemmelavet helt fantastisk! 😀 Den bliver langt mere luftig og cremet på en og samme tid, hvilket virkelig ikke er en dårlig kombination.

hjemmelavet veghurt 3Med plantemælk kan man ikke være helt sikker på, at yoghurten får den rigtige tykkelse. Dette kan dog reguleres med lidt agar agar, tapioca mel, majsstivelse, hørfrø eller chiafrø :) Frø vil dog kunne ses og smages i den færdige yoghurt. Jeg har derfor i denne portion brugt 1 spsk agar agar. Vil du have den rigtig tyk (ala græsk yoghurt), kan du tilføje mere. Men husk, at du også uden alt dette får yoghurt ud af det :) Bare en lidt tyndere version 😉

Du kan bruge lige præcis den plantemælk, som du bedst kan lide. Jeg har her brugt mandelmælk, dog bliver yoghurten ekstra cremet af at bruge eksempelvis soja-, havre- eller rismælk, da de har en mere lind konsistens.

Det bedste ved hjemmelavet yoghurt er, at du kan blive ved med at lave ny yoghurt på den. Gem derfor en lille slat af din hjemmelavede yoghurt og tilsæt den til en ny liter plantemælk :) Bakteriekulturaen skal nok komme med hver gang.

Hjemmelavet veghurt 2

Du skal bruge:

 • 1 liter plantemælk efter eget valg
 • 1 spsk agar agar pulver (kan udelades)
 • 80 gram neutral yoghurt lavet på plantemælk
 • Evt. sødemiddel eller smag som bær og frugter

Sæt ovnen på 50 grader.

 

Put plantemælken op i en gryde og tilføj agar agar pulver under omrøring (da det har det med at klumpe lidt). Varm herefter mælken op til 90 grader (eller lige før det er ved at boble, hvis du ikke har et termometer).

Hæld mælken op i en skål og lad det køle ned til en 40-50 grader (eller til det stadig er varmt, men lige præcis ikke varmt nok til, at du brænder dig).

Nu tilføjes yoghurten og piskes godt sammen med mælken og hæld mælken op i en skål eller beholder.

Sluk for ovnen og placer skålen med mælk inde i ovnen (uden at putte låg på). Nu skal mælken hygge sig godt i ovnen, uden at du åbner for lågen, i 8 timer (eller natten over).

Herefter har du yoghurt! 😀 Tag skålen ud af ovnen og rør godt rundt i yoghurten. På dette tidspunkt kan evt. frosne bær, sødemiddel eller lignende tilføjest til yoghurten. De smager super godt med frosne bær i, som goså gør yoghurten dejlig lyserød 😉 Placer den efterfølgende i køleskabet, til den er kølet godt ned (normalt omkring 1-2 timer).

Bonus:

 • har du ikke lyst til at have yoghurten i ovnen, kan du vikle skålen ind i en masse viskestykker eller lign., der kan holde godt på varmen.
 • har du fået klumper i din yoghurt fra agar agar pulveret eller lignende, så frygt ej! Det skal bare lige hurtigt sies igennem et dørslag, og så sidder konsistensen lige i skabet.

Sera Thumbnail-09

Velbekomme

hjemmelavet veghurt 5

hjemmelavet veghurt 4

hjemmelavet veghurt 7

hjemmelavet veghurt 6

Comments

 1. Yong Sun
  January 8, 2015

  Leave a Reply

  Tak for opskrift – men hvis man nu ikke har planteyoughurt til at starte op på – hvad gør man så første gang – bryger soyayoghurten – jeg er nemlig heller ikke så plad for apro længere?

  • Sera
   January 8, 2015

   Leave a Reply

   Hej Yong :) Man kan få kultura i helsekoster, som indeholder den bakterieflora, der skal bruges. Den kan sagtens bruges i stedet.

 2. Antje
  August 1, 2016

  Leave a Reply

  Hejsa. Er der ikke også noget med at man kan bruge mælkesyrekapsler? Jeg har nemlig tilfædigvis både agar agar, symbioflor kapslerne og mandelmælk på lager. Gad vide hvor mange og hvordan man så kompenserer for de 80 dl yoghurt?

  • Sera
   August 1, 2016

   Leave a Reply

   Jo det kan du helt sikkert! :) jeg er dog ikke så stærk i, hvor mange du skal bruge, da det kan variere imellem de forskellige kapslerne.

 3. Antje
  August 5, 2016

  Leave a Reply

  Tak for svar. Så prøver jeg med yoghurt i stedet, den skulle jo gerne sidde lige i skabet første gang. Soyaen aftager vel også en del efter nogle gange.

 4. Line
  September 10, 2016

  Leave a Reply

  Hvor længe kan det holde sig? Både det der skal spises og den klat der skal gemmes?

  • Sera
   September 11, 2016

   Leave a Reply

   Hej Line
   I en uges tid eller længere, hvis du opbevarer det i en skoldet lufttæt beholder :)

Leave a Reply

*You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Follow Me