Screen Shot 2015-01-05 at 17.42.10

Hjemmelavet Tofu (på under en time)

By on January 5, 2015

Det kan næsten være svært at forstå, hvor let det er at lave tofu selv 😀 Teksturen er så meget bedre, og smagen er lige i skabet 😉 Herudover er det langt billigere, end at købe det i butikkerne. Denne opskrift kan sagtens laves på både hjemmelavet sojamælk (kommer snart på bloggen) eller købt sojamælk. Sørg dog for at sojamælken ikke er sødet med noget på forhånd. Dette er en grundopskrift – klar på under 1 time (hvoraf du egentlig kun arbejder halvdelen af tiden). Du kan altså beslutte dig for at spise tofu til aftensmad, finde lidt sojamælk og citron i køleskabet og så bare gå i krig med det samme.

1 liter sojamælk bliver til ca. 200 gram tofu. Det kan holde sig i op til en uge i køleskabet.

Tofu kan bruges i de lækreste retter. Hvis du panére det, har du “nuggets” eller soja”fingre” (frem for fiskefingre 😉 ). Steger du tofu i tern på panden med lidt sojasovs, er de klar til wokken. Du kan endda panére hele bloggen og spise den som bøf i din burger, hvis du virkelig er vild med tofu. Herudover er hjemmelavet tofu super godt til hjemmelavet sushi – især hvis det lige bliver smurt ind i lidt tamari 😛 Du kan også bruge den til tofu scramble, hvilket er perfekt til hjemmelavet brunch!

Jeg har tilføjet en lang række af nogle af de bedste veganske opskrifter med tofu i bunden :) Tjek dem ud!

tofu

Du skal bruge:

 • 1 liter usødet sojamælk
 • 1 1/4 dl koldt vand
 • 1 1/2 spsk frisk citronsaft
 • Iskoldt vand

Start med at blande vand og citronsaft sammen og stil det til side.

Herefter varmes sojamælken op i en gryde til 60-70 grader. Har du ikke et termometer, kan du varme mælken op til den koger, slukke for varmen og herefter vente 3 minutter (mens du rører rundt i det). Så skulle det gerne passe :)

20150105_123420(0)

Herefter slukkes der for blusset og halvdelen af citronblandingen hældes i under omrøring. Rør kun rundt i et par sekunder, før du holder træskeen helt stille nede i mælken for at stoppe cirkulationerne. Herefter tilsættes den resterende citronblanding. Nu skal det røres godt ind i mælken ved brug af sik-sak bevægelser fra den ene side af gryden til den anden eller ved 8-tals cirkulationer. Så skulle sojamælken gerne begynde at slumpe lidt – hvilket er godt! Når du har fået en grynet mælk, som set på billedet herunder, putter du låg på gryden og lader den stå for sig selv i 15 minutter.

20150105_131455

I mellemtiden kan du placere en stor si i en mindre skål og dække den til med et helt rent viskestykke, ostelærred eller lignende.

skåle

Nu skulle sojamælken gerne se ud som på billedet herunder (er den ikke blevet grynet på nuværende tidspunkt, skal mælken varmes op til 60-70 grader igen og tilsættes ny citronblanding). Så er den klar til at blive siet. Placer forsigtigt alle sojaklumperne i sien. Saml herefter viskestykket hen over sojaklumperne, sno det rundt og pres så meget ekstra væske ud, som du kan.

hælde upAllerede nu er tofuen mere fast – men slet ikke fast nok 😉 Nu skal der nemlig stables! Bøger er super gode til formålet. Først placeres en genstand, der passer med størrelsen på tofuen, så den for et jævnt fordelt tryk. Herefter placeres en 4-5 bøger ovenpå.

bøgerNu skal du bare vente – i 30 minutter. Herefter kan tofuen tages ud af viskestykket. Det kan anbefales lige at placere tofuen i noget iskoldt vand i et par sekunder. Dette vil gøre den endnu fastere.

Sera Thumbnail-09

Velbekomme!

tofu 2

EKSTRA: Opskrift bonus på de bedste retter med tofu fra nogle af de bedste danske blogge

4 forskellige marinader til tofu fra Sannemad

Asiatisk Inspireret Nuddelsuppe med Spidskål fra Englerod

Brændende Kærlighed fra Veggiemad

Facon (vegansk bacon) fra Månebarnet

Fedtfri Facon af Månebarnet

Grøntsager Nudler og Tofu i Krydret Kokossovs fra Mia Sommer

Ikke-salat (vegansk æggesalat) fra Månebarnet

Mordors Pande Med Syrlig Tofuscramble fra Veganer.nu

Paneret Tofu fra Englerod

Sandwich Med Ovngrillet Tofu fra Bananmad

Sprød Kålsalat med Avokadodressing og Tofu fra Que Sera Veganista (aka mig :) )

Squash Spagetti med Cremet Avocado og Stegt Tofu fra Englerod

Stegt Elsk med Persillesauce fra Veganer.nu

Tahintofu med Aubergine fra Månebarnet

Tofuscramble med Kål og Svampe fra Que Sera Veganista (aka mig :) )

Veganske Boller i Karry fra Hverdagsmirakler

tofu 3

tofu 5

tofu 4

tofu 6

Comments

 1. Tina Liel
  January 5, 2015

  Leave a Reply

  Wow havde slet ikke forestillet mig det var så let! Konsistensen ser perfekt ud. Hvad lægger du f.eks først ned når du presser tofuen – inden bøgerne? Glæder mig til at prøve. Tak for opskriften!

  • Sera
   January 6, 2015

   Leave a Reply

   Ja det er super let 😀 Jeg har en lille rundt plastikbøtte, som lige passede perfekt :)

 2. Gro
  January 6, 2015

  Leave a Reply

  Hej, det ser lækkert ud! Men er pointen ved tofu ikke netop, at det er fermenteret og derfor væsentligt sundere end ikke-fermenterede sojaprodukter, herunder sojamælk?

  mvh. Gro

  • Sera
   January 6, 2015

   Leave a Reply

   Hej :) Det kan sagtens være Gro. Hvad referer du til? Jeg kan ikke se, at jeg har skrevet om fermentering i indlægget. Men god pointe ellers :)

   • Mikkel
    December 16, 2016

    Leave a Reply

    Apropos fermentering; skulle prøve din tofuopskrift, da jeg havde en halv citron og en åbnet sojamælk stående på min altan; det virkede fortrindeligt, selvom sojamælen var gået over tid og allerede var begyndt at syrne og klumpe lidt; dette henleder for mig tanken på hvordan klassisk ost fremstilles vha. osteløbe (mælkekultur af animalsk el. vegetabilsk kilde) kunne man mon lave en tofu tilsvarende; med langsom modning og helt uden tilsat syre?

    • Sera
     December 18, 2016

     Leave a Reply

     Du skulle man sagtens kunne i teorien :) Jeg har ikke prøvet på det endnu – men en syrnet vegansk ost ville være fantastisk at kunne lave!

 3. anna
  January 6, 2015

  Leave a Reply

  Sejt!
  men hvor er tofuen henne når du presser den? Forstod simpelthen ikke, hvad der skete under presning. Kan du ikke uddybe det lidt bedre? ^^

  • Sera
   January 6, 2015

   Leave a Reply

   Tofuen er inde i visketrykket, som lægges ovenpå en si, så væsken fra visketrykket kan løbe fra :) Ovenpå viskestykket stabler man så bøger eller lign., så tofuen indeni viskestykket bliver presset godt sammen samtidig med, at væsken kan løbe ud. Jeg håber, at denne lille forklaring hjælper :)

 4. Julie
  January 6, 2015

  Leave a Reply

  Hvad gør du med overskuds”vædden” bagefter? Har det skidt med udsmidning.

  • Sera
   January 6, 2015

   Leave a Reply

   Rigtig godt spørgsmål! Jeg har stadig ikke fundet ud af, hvad den ekstra væske kan bruges til desværre. Jeg har det på samme måde med madspil, så hvis nogen andre har forslag, så byd endelig ind 😀 Jeg kunne forestille mig, at den ville være god at lave supper, sauce eller lign. på, da den muligvis kan være med til at jævne. Det skulle måske prøves :)

   • Sidsel
    March 11, 2015

    Leave a Reply

    Evt. til at bage brød med? :)

 5. Eva Rink
  January 11, 2015

  Leave a Reply

  Jeg laver den samme procedure bare med mælk og jeg far hallouimi. Med væsken laver jeg altid brød. Jeg er sikker på at det kan man også med soyja.

 6. Heidi
  January 20, 2015

  Leave a Reply

  Kan man også lage det med ris eller havremelk, istedenfor soya?

 7. Søren
  February 16, 2016

  Leave a Reply

  Hej
  Hvor længe skal man røre?
  Det bliver ikke grynet
  Søren

  • Sera
   February 17, 2016

   Leave a Reply

   Prøv at køle det ned og tilsæt mere citron :) det er citronen, der vil få det til at skille.

 8. Irene nielsen
  November 10, 2016

  Leave a Reply

  Kunne man ikke bruge det overskydne soyamælk til grøntsagssmoothies?

Leave a Reply

*You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Follow Me