kropspleje

Ny naturlig skønhedsrutine med ler og olier

By on November 25, 2015

Nu er det over et år siden, at jeg lavede mit sidste indlæg om naturlig skønhed – min udvikling mod en mere naturlig kropspleje er bestemt ikke gået i stå i mellemtiden, tværtimod 😉 Nu bruger jeg ikke bare naturlige produkter på huden men også til hårvask! Jeg fik derfor lige lyst til at lave et indlæg om, hvordan du kan få sundt, rent, skindende og dejlig blødt hår helt uden shampoo.

IMG_5602

Jeg har selv tendens til både tørt hår og tør hud, hvilket også kommer til udtryk i mine rutiner. Dog kan disse råd også fungere helt fantastisk, hvis du har tendens til fedtet, kruset eller krøllet hår, da denne form for hårvask og kropspleje sagtens kan tilpasses. En af fordelene ved naturlig skønhedspleje er også prisen. Det er billigere at lave sine egne produkter frem for at købe dyre cremer og shampoo i butikkerne. Hertil ved du præcis, hvad der er i dine produkter, og så kan du selv bestemme tekstur, duft og udseendet. Jeg er derfor blevet helt tosset med denne form for kropspleje :)

Jeg er særligt glad for rasuller, som er en ler danne af lava (for længe siden) og nu befinder sig i de marokiske bjerge. Det har været anvendt til hår- og kropspleje i flere hundrede år og er spækket med mineraler (bl.a. magnesium, calcium, natrium, jern og siliciumoxid), hvor netop en helt særlige sammensætning gør, at rasuller kan anvendes som en naturlig sæbe. Du kan få leret i 2 udgaver: pulver og flager. Jeg bruger flager, som jeg blander op med lidt vand (det dufter helt fantastisk, når du blander det) og har stående i et lille glas. Pulveret er lettere at anvende, da du kan påføre det direkte på kroppen/i håret, hvor det automatisk vil opløse sig, når du stiller dig under bruseren. En anden fordel vil pulver er også, at du kan have det stående ved vasken og bruge det som håndsæbe. Drys blot lidt pulver på hænderne, bland det op med lidt vand og skyld efter – helt naturlig sæbe med masser af næring :) (PS jeg er ikke sponsoreret af nogen – bare helt vild med det ler 😉 ). Hvis du ikke er frisk på at komme ler i håret ved hver hårvask, så kan rasuller også anbefales som ansigtsmaske eller hårkur.

IMG_5597

Foruden ler bruger jeg naturlige vegetabilske olier til kropspleje. Disse olier skal gerne være koldpresset og uraffineret, da det bevarer mange af oliernes gode egenskaber gennem indholdet af vitaminer, mineraler, antioxidanter og essentielle fedtsyre. Så snart du har fundet den olie, som passer til din hudtype, vil din hud både føle sig godt fugtet, blødgjort og opløftet, som giver kulør og glas. Til min (lidt tørre) hudtype passer kokosolie særlig godt, da jeg optager det hurtigt i huden og det giver god fugt i lang tid. Dog fungerer kokosolie ikke optimalt for alle, så prøv dig frem med forskellige olier (køb evt. nogle forskellige prøver) og eksperimenter lidt med, hvad der fungerer bedst for dig.

Som det også fremgår af billedet, køber jeg store mængder af de forskellige ingredienser, jeg bruger til hår- og kropspleje, for herefter at hælde blandingerne på glas. Dette gør jeg hovedsageligt for at holde min mængde af (især plastik) affald nede på et minimum for at skåne miljøet. Vil du gerne undgå emballage fuldstændig – og bor omkring københavn – så kan butikkerne Isangs og Ecoego anbefales. Her kan du købe økologiske olier som løssalg og rasul i bionedbrydelig emballage.

Min skønhedsrutine er i virkeligheden meget simpel – og noget af det, der fungerer bedst i forhold til at mindske tørhed i både hår og hud, er faktisk at undgå at vaske sig hver dag. Jeg vasker ca. mit hår hver 2-3 dag for netop at mindske belastningen af håret, da det ellers vil blive meget tørt. Til andre med tendens til fedtet hår kan hyppigere hårvask anbefales. Herunder vil min foretrukne naturlige rutine ved hårvask og kropspleje fremgå :)

IMG_5614Rasul-ler til hår- og kropsvask:

 • 3 spsk rasul (rhassoul, ghassoul, hvidt ler – kært barn har mange navne)
 • 6 spsk vand

Da rasul indeholder en lang række mineraler, er det vigtigt, at du ikke lader det komme i forbindelse med metal eller metalgenstande – ellers vil mange af de gode egenskaber gå tabt. Bland rasul og vand i en lille beholder. Rør rundt til du har en tyk æggehvide-lignende masse (i tekstur – ikke i udseendet), hvor alt ler er opløst. Tilsæt mere vand indtil denne konsistens opnås. Nu kan din ler anvendes. Du kan med fordel lave en større portion og have den stående til et par hårvask. skyld dit hår med vand. Put herefter lidt ler i din hånd og fordel det godt rundt i håret. Der skal være et tyndt lag ler fordelt jævnt i hele håret. Det bedste at gøre nu er at vente ca. 5 minutter. Dette passer hos mig perfekt med, at jeg lige kan få barberet mig i mellemtiden (effektivitet frem for alt). Du kan også skylde det ud med det samme, hvilket er at foretrække, hvis du vasker dit hår oftere end hver 2-3 dag. Herefter skylder du håret godt, indtil alt ler er skyldet godt ud. Rasuller kan også anvendes til at vaske kroppen. Brug den som almindelig badesæbe og skyld efter. Se også Neohippies indlæg om rasuller.

IMG_5603Efterfølgende eddikerens:

 • 1/4 dl eddike
 • 1 dl vand
 • evt. æteriske olier efter eget valg

Denne hurtige kur hjælper med at lukke hårspidser (så du undgår spaltede spidser) og genopretter pH-værdien i håret. Dog er den ikke nødvendig at anvende ved hver hårvask (jeg bruger den ca. ved hver 2-3 hårvask). Bland eddike og vand sammen. Fordel det herefter i det fugtige hår – enten i hele håret eller ved hårrødderne. Anvender du kuren i hele håret, kan du med fordel tilsætte lidt æteriske olier efter eget valg, som kan overdøve lugten af eddike, der dog er så godt som forsvundet, når dit hår først er helt tørt. Lad eddikekuren sidde i håret i et par minutter. Denne ventetid bruger jeg selv på at smøre min krop med rasuller. Her kan det anbefales ikke at bruge rasuller andre steder end de intime steder, da hyppig vask af huden også kan være med til at udtørre den. Dog smører jeg selv min krop helt ind i rasuller 1 gang om ugen, da den fungerer fantastisk som bodyscrub! Herefter skylder du håret for eddikekuren og kroppen for rasuller.

IMG_5610Hår-, kropspleje og makeupfjerner med olier:

Her kan olier efter eget valg anvendes – f.eks. kokos-, mandel-, jojoba-, argan-, abrikoskerne-, oliven- eller acaiolie (eller en helt anden olie, som du finder særlig god til din hudtype). Du er nødt til at prøve dig lidt frem med de forskellige. Dog virker kokos-, oliven- og arganolie for de fleste, så start evt. med dem først. Jeg anvender i øjeblikket mandelolie, da jeg er gravid, og denne olie med sit høje indhold af E vitamin giver den bedste følelse af smidig hud – især på maven, hvor det godt kan stramme lidt 😉 Tidligere brugte jeg kokosolie, som jeg nok også gå tilbage til, når jeg ikke længere er gravid, da min hud absorberer den langt hurtigere end mandelolie. Ved anvendelse smører jeg et tyndt lag ud over hele kroppen (inklusiv ansigt) samt meget, meget lidt i hårspidserne (normalt 1-2 dråber). Normalt anvender jeg mandelolie til kroppen og jojobaolie til håret. Undgå at få olien ved hårrødderne, da dette kan få dit hår til at se fedtet ud frem for glansfuldt.

Som makeupfjerner anvendes en lille smule olie efter eget valg på en runddel (her kan du med fordel anvende genanvendelige runddeller i økologiske materialer). Herefter kan makeuppen fjernes. Skyld evt. efter med vand. Lad gerne olien blive siddende i ansigtet om aftenen, da det giver god fugt til huden efter en hel dags strabadser.

Et ekstra tip til kort hår er at anvende kokosolie som hårvoks!

IMG_5619

Hjemmelavet deodorant:

Dette er præcis den samme opskrift som i mit tidligere indlæg.

 • 2 spsk økologisk kokosolie (stuetemperatur)
 • 1 tsk natron (ikke bagepulver)
 • evt. æteriske olier

Du kan lave portionen lige så store, som du vil. Brug blot de samme måleforhold. Hæld kokosolie og natron i en lille skål og bland det sammen til det er flydende. Put det i en pæn beholder. FÆRDIG! Du kan nu tilføje naturlige æteriske olier, hvis du vil (i min har jeg tilføjet et par dråber lavendel). Jeg opbevare min beholder på badeværelset. Du behøver ikke at opbevare det i køleskabet. Når jeg bruger den, tager jeg en lille portion ud på fingerspidserne eller i håndfladen, gnider det mellem hænderne til det er smeltet (hvis det ikke er smeltet i forvejen) og smører det under armene. Grunden til at netop denne sammensætning virker som deodorant er, at natron neutraliserer lugten fra bakterierne og kokosolie har anti-bakterielle egenskaber. Kombinationen af de to er derfor perfekt til en hjemmelavet deodorant. Dette er den bedste deodorant, jeg har prøvet – den er ren, den beskytter mig mod lugtgener, og den er hjemmelavet og helt naturlig!

Hvis du ved en fejl bruger bagepulver – bruge det da som tandpasta i stedet! Ja det lyder måske underligt, men det virker faktisk. Tilføj blot stevia/et par dråber mynte, hvis du føler det nødvendigt, og gnid det på dine bisser. Du kan finde en masse youtube videoer og artikler om egenskaber og anvendelse af hjemmelavet kokostandpasta rundt omkring på nettet.

Før du hopper ombord på dette kokos-eventyr, vil jeg lige tilføje, at nogle mennesker desværre ikke kan tåle natron, og at andre oplever hudirritation. Hvis førstnævnte er tilfældet, vil jeg anbefale dig at prøve kokosolien af uden natron.

Comments

 1. Maria
  November 28, 2015

  Leave a Reply

  Jeg er fan af det her indlæg ! 😀
  Jeg bruger selv mange af disse naturlige plejeprodukter – ja, faktisk så mange, at jeg næsten kunne have skrevet indlægget selv ^_^
  Jeg har for nylig købt rasul og har netop brugt det idag. Indtil videre meget tilfreds !
  Din blog er meget inspirerende ! Jeg har selv en vegansk instagramprofil og håber på at kunne sprede lidt vegansk glæde.

  @planteaederen

  • Sera
   November 29, 2015

   Leave a Reply

   Så skønt at høre! fandt dig lige på instagram – sikke nogle smukke billeder!

 2. Charlotte
  January 30, 2016

  Leave a Reply

  Hvis jeg køber det der rasul noget, skal jeg så købe andet end det? Er det dette ler du bruger til håret?
  http://shop.cosmos-co.eu/da/rasul-pulver-200g-ghassoul-rhassoul-vulkansk-ler-p-52

  • Sera
   January 30, 2016

   Leave a Reply

   Hej Charlotte :)
   Det er det helt rigtige ler, som du har fat i. Den version du har fundet er det fine pulver. Du kan også købe en grovere blanding i flager frem for pulver, som er en del billigere og gør præcis det samme :) Du skal ikke yderligere købe mere. Dog vil jeg anbefale at efterskylde med en eddikerens som beskrevet i indlægget – særligt i starten, så dit hår nemmere vender sig til din nye form for hårvask uden at blive fedtet men istedet dejlig glansfuldt. Du behøver ikke at efterskylde dit hår hver gang men blot efter behov, hvilket er forskelligt alt efter hårtype. Jeg har selv ret fint hår og anvender eddikerens ca en gang om ugen. Jeg håber, at mit svar kan hjælpe :)

Leave a Reply

*You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Follow Me